Meer over het Vizeum netwerk

Media wordt meer en meer doorzoekbaar, beïnvloedbaar, sociaal gedreven en transactie gericht. Met een verbeterd inzicht in hoe mensen zich gedragen kan Vizeum met media de business van onze klanten aantoonbaar laten groeien. De missie van Vizeum is om de zakelijke uitdagingen van onze klanten tot een oplossing te brengen vanuit innovatie en ze te helpen het ware potentieel te doorzien van alle nieuwe beschikbare mogelijkheden. Of de insteek nu vermakelijk of praktisch is, Vizeum maakt communicatie relevanter en daardoor effectiever. Bij Vizeum draait het allemaal om het leveren van simpele strategieën die op briljante wijze worden geactiveerd.

Vizeum: SOLVING BUSINESS CHALLENGES THROUGH MEDIA

Ontdek meer op vizeum.com Bekijk onze internationale locaties

Our Blog

All Screen Strategy RTL – WAT?

RTL biedt de adverteerder de unieke propositie om GRP doelstellingen in de doelgroep met inzet van alle schermen te realiseren. Vanaf 1 september 2016 worden alle TV-campagnes die zijn ingekocht op de doelgroep 20-34 jaar standaard uitgeleverd over alle schermen, tv’s, desktop, tablet en mobiel (RTL XL en YouTube). Dit geldt voor inkoop van een Top Time Pakket, Sturing Vast en bij Specifieke inkoop.

WAT?

Dit bericht verscheen de eerste dag van de september inkoop. Als AV-specialist was ik zeer verbaasd over dit bericht. Oké, met het commercieel beleid voor 2016 is door RTL aangegeven dat dit gaat gebeuren. Echter zou dit pas gebeuren wanneer “iedereen” hier klaar voor is. Met iedereen bedoel ik dan voornamelijk SKO 2.0.

SKO 2.0, het vernieuwde kijkonderzoek, maakt het (in de toekomst) mogelijk om gecombineerd bereik van de TV GRP’s en de online video GRP’s te laten zien. Ja, zelfs de online impressies worden omgerekend in GRP’s. Hierdoor kunnen wij als AV-Specialisten voor de “All Screen” campagnes (zoals RTL het zo mooi noemt) een totale bereik doelstelling afgeven.

Echter SKO 2.0 laat nog even op zich wachten (verwachting begin 2017), waardoor dit bericht vanuit RTL dan ook zeer onverwachts kwam. Zonder enige toetsing bij de bureaus hoe zij hier tegenover staan werd dit bij de inkoop voor september medegedeeld. Mijn reactie … WAT? Waar RTL eigenlijk ook mee begint in de toelichting die wij ontvingen.

Wat betekent dit voor de campagnes? Voor dit jaar betreft het alleen de campagnes die worden ingekocht op de doelgroep 20-34. Deze worden vanaf september of op de RTL TV zenders of op de RTL online platformen (RTLXL en YouTube) doorgezet. Echter aangezien SKO 2.0 nog helemaal niet in staat is om gecombineerd bereik te laten zien missen wij uiteindelijk een stuk bereik van de totale campagne. De uiteindelijke resultaten van de “All Screen” campagne kunnen hierdoor niet worden weergegeven. Daarbij wordt je als adverteerder “gestraft” met een toeslag wanneer je de RTL TV inkoop niet ook op de online platformen wilt laat doorplaatsen. In mijn ogen zou je als RTL zijnde de adverteerders die geen probleem hiermee hebben juist moeten “belonen”, en niet andersom de adverteerders die al een online strategie naast de TV campagne hebben staan met een toeslag “opzadelen”.

Als AV-Specialist maak je de optimale splitsing tussen TV en online video met daarin de optimale exploitanten splitsing. Deze splitsing wordt gedaan o.b.v. bepaalde KPI’s die aan een campagne gekoppeld zijn. Als RTL dit in eigen beheer gaat indelen, hoe kunnen wij hier dan op inspelen? Er is geen regie meer over de campagne! De frequentie cap die wij voor de campagnes aanhouden, kunnen wij niet meer garanderen en daarbij wordt het CPM tarief nog eens een stuk hoger waar wij deze veel lager onderhandelen voor een gehele online video campagne.

Als DAN zijn wij in gesprek met RTL hoe hiermee om te gaan voor onze adverteerders die voor dit jaar nog inkopen op de doelgroep 20-34 jaar. Voor dit jaar vinden wij deze aangepaste strategie bij RTL (nog) niet haalbaar aangezien we nog geen inzicht in het gecombineerde bereik kunnen krijgen.

Maar… zoals iedereen wel weet zien we de kijktijd enorm afnemen. Voornamelijk de jongeren (t/m 34 jaar) zijn steeds moeilijker te bereiken via de traditionele TV zenders. Er moet dan ook zeker wat gebeuren. Dat RTL hun inkoopmodel wijzigt is dan ook helemaal niet gek. Echter komt dat gewoon nog te vroeg aangezien SKO 2.0 hier nog helemaal niet klaar voor is.

In de maand november wordt het commercieel beleid 2017 gepresenteerd. Door het veranderende kijkgedrag verwacht ik ook bij de overige TV exploitanten grote wijzigingen qua inkoop op de jongeren doelgroep(en) t/m 34 jaar. Wij houden je graag op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Daphne van de Beek
Senior AV-Specialist