Meer over het Vizeum netwerk

Media wordt meer en meer doorzoekbaar, beïnvloedbaar, sociaal gedreven en transactie gericht. Met een verbeterd inzicht in hoe mensen zich gedragen kan Vizeum met media de business van onze klanten aantoonbaar laten groeien. De missie van Vizeum is om de zakelijke uitdagingen van onze klanten tot een oplossing te brengen vanuit innovatie en ze te helpen het ware potentieel te doorzien van alle nieuwe beschikbare mogelijkheden. Of de insteek nu vermakelijk of praktisch is, Vizeum maakt communicatie relevanter en daardoor effectiever. Bij Vizeum draait het allemaal om het leveren van simpele strategieën die op briljante wijze worden geactiveerd.

Vizeum: SOLVING BUSINESS CHALLENGES THROUGH MEDIA

Ontdek meer op vizeum.com Bekijk onze internationale locaties

Our Blog

STER focus 2015; waar ligt nou de focus?

Wilfried de Jong betreedt het podium en opent Ster Focus 2015. Ik vind het toch leuk om te zien dat je goed merkt dat hij het gewend is om te praten en een event of een tv-show te presenteren.

Het gaat hem erg soepel af en vertelt even kort wat het programma is. Sidekick Lex Uiting wordt erbij gehaald en gooit er samen met Wilfried de Jong nog wat humor en relaxedheid bij. Het begint in ieder geval veelbelovend.

Alle devices hebben impact. Joh…
Als kick-off vertelt Arian Buurman, algemeen directeur STER, over de enorme impact van video en audio. Het onderzoek heeft uitgewezen dat STER Extra voor een sterke merkkoppeling zorgt. Research Director Marieke van Echtelt vertelt dat het ‘Device Impact Factor’ onderzoek laat zien dat alle schermen een grote impact hebben, maar televisie heeft nog steeds de grootste impact. Tussen de andere schermen, zoals laptop en smartphone, zijn geen significante verschillen gevonden. Eigenlijk is dit een bevestiging van wat we allemaal wel al dachten; niet echt wereldschokkend als je het mij vraagt. Marieke van Echtelt laat een filmpje zien dat het onderzoek kort samenvat; echter zijn de rap draaiende woorden op het scherm iets te heftig voor mij zo vroeg op de ochtend. Ik ben fan van filmpjes en dynamische presentaties, maar liever geen mentale achtbaanervaring.

Ik ben dus een ‘ouwe lul’
De sprekers volgen elkaar in rap tempo op; we zijn een half uurtje bezig en Herman Konings neemt het podium in. Herman Konings is overigens een trendwatcher, of neen, eigenlijk een trendwaarnemer. Wat het verschil is mag Joost weten, maar het komt er op neer dat hij veranderingen van doelgroepen in kaart brengt en er toekomstverwachtingen aan hangt. Op een geheel natuurlijke en vermakelijke wijze laat hij ons kennismaken met o.a. de ‘babybloomers’, generatie ‘kloof’ en de ‘digitale inboorlingen’. Kort samengevat komt het er op neer dat de generatie van mijn ouders (51-75 jaar) de ‘Master Boomers’ zijn en dat houdt in dat zij nu de tijd èn het geld hebben om van het leven te genieten. Ze maken volledig gebruik van alle technologische ontwikkelingen en willen graag jong doodgaan, maar zo laat mogelijk. Ze kopen een blits en modern karretje, maar dan wel met een hoge instap, zoals de BMW Active Tourer, want hun lijf werkt niet altijd 100% mee.

Dan ben ‘ik’ aan de beurt. De ‘Babybusters’ generatie (21-45 jaar). Een combinatie van een deel generatie ‘kloof’ (31-50 jaar) en een deel ‘Millennials’ (16-30 jaar). De meest sociale generatie die nu leeft. We hoeven niet alleen maar meer en beter. We zijn niet meer snel en competitief. Het maakt niet uit of ik als eerste de finish haal, als iedereen maar de finish haalt. Blijkbaar ga ik voor slow coffee en muziek van de generatie van mijn ouders. Over muziek van mijn ouders gesproken: er zijn in de laatste paar jaren ook opeens extreem veel LP’s verkocht; een meso trend die steeds groter wordt. We zijn dus eigenlijk de nieuwe ‘ouwe lullen’.

De jongste generatie zijn de digitale inboorlingen (1-15 jaar). Zij zijn de generatie ADHD; All Devices Head Down. Ze weten niet beter of alles is digitaal en swipebaar; digitaal is hun tweede natuur.

Tip voor marketeers
Blijkbaar willen de meeste doelgroepen 30 jaar zijn; ofwel ‘wij’ zijn dus gewoon het leukste. Voor marketing is dit dus eigenlijk heel erg makkelijk. Gewoon iedereen aanspreken alsof ze 30 jaar zijn. Kat in het bakkie. Nadat Herman Konings nog 5x een verlenging van 2 minuten heeft aangevraagd zit zijn tijd er echt op, maar goed gebruikt is deze tijd zeker.

NPO3 wordt nog jonger?
Suzanne Kunzeler, netmanager van NPO3, steekt van wal over de impact van de publieke omroep. Natuurlijk heeft de NPO een hoge impact door de kwalitatieve programmering; dat spreekt vanzelf. Ze bereiken alleen niet de doelgroep die ze zouden willen. De programmering wordt voor jongeren gemaakt, maar een oudere doelgroep is de core kijker. Dat is dus best lastig, maar met de nieuwe programmering in 2015 hebben ze goede moed dat nu ook de jongeren naar NPO3 gaan kijken. We zullen het zien…

Na de pauze gaat Suzanne Kunzeler samen met Wilbert Mutsaers, netmanager 3FM, verder over de impact van audio & video. Het succesvolle Glazen Huis wordt als voorbeeld gebuikt; hoe goed radio het ook op TV kan doen. De overall conclusie is dus dat NPO3 op TV en radio meer moet samenwerken; de twee platformen bereiken dezelfde doelgroep, dus door betere integratie wordt de doelgroep nog beter bereikt.

Radio kan zó veel beter
Ralph van Dijk, oprichter Eardrum, gaat los over ‘radio’. Radioreclame kan véél beter. Het vraagt een andere, maar creatieve, aanpak dan ‘gewoon even de boodschap en het merk roepen’. Hij laat enkele voorbeelden horen hoe het zou moeten. Natuurlijk komen deze van zijn bureau af, maar oké, het zijn wel goede voorbeelden. Een voorbeeld wat ik erg leuk vond was die van een autoverzekering. De radioreclame onderbrak de muziek na 10 seconden alsof de band vastliep en na 2 seconden stilte zei een stem iets in de trant van ‘ook uw auto kan vastlopen, sluit daarom een verzekering af…’ en daarna ging de muziek weer verder. Zo trek je wel de aandacht, je verwacht namelijk niet dat de muziek bij een radiostation vastloopt, net zo min dat je verwacht dat je nieuwe auto stuk gaat. Slim.

Het gaat goed met NPO en STER. Er komen veel veranderingen aan, maar de nieuwe programmering belooft veel moois. Veel nieuwe programma’s, maar ook de bekende kwalitatieve shows blijven in de programmering bestaan. Voor mijn gevoel werden er niet echt concrete of vernieuwende ontwikkelingen onthuld tijdens deze presentaties en mini-interviews; dat had ik wel verwacht. Het was meer een bevestiging van de verwachtingen. De gast-sprekers vond ik daarom het meest interessant. Het werd me overigens wel duidelijk hoeveel programma’s NPO eigenlijk heeft en hoe leuk deze zenders zijn. Best impressive eigenlijk.

Sophie Janssen,
research consultant